Despre participare. Teoretic vorbind

Marţi, 26 octombrie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Conferinţa Viaţa politică: implicarea tinerilor. Perspective ideologice

Administrativ: o conferinţă bine organizată din toate punctele de vedere: timing, locaţie, amenajări, moderare, participanţi, invitaţi.

Conţinut: Tema aleasă este mai mult decât de actualitate şi îşi găseşte locul într-un spaţiu academic precum cel de la Facultatea de Ştiinţe Politice. Câteva idei desprinse:

  • T. Meleşcanu a insistat pe 3 direcţii în ceea ce priveşte problema confruntării tinerilor cu politica: 1)  necesitatea existenţei unor idei care să fie exprimate la vot, 2) manifestarea unor opţiuni prin participare activă în viaţa publică, 3) modul în care tinerii pot ajunge să candideze şi să fie aleşi. Un aspect demn de subliniat ar fi acela al includerii în dezbaterile politice a unor teme care prezintă interes pentru tineri (mda…ştiu: bate greu asta)
  • Mihail Neamţu mi-a plăcut foarte mult. Este un tânăr intelectual şi un om deosebit, care vorbeşte într-un fel anume. A insistat pe valori (o tempora, o mores…), virtuţi, pe crearea „unui habitus al virtuţii”  şi pe faptul că nu statisticile ne dau de mâncare sau stima de sine. Nu mi-a plăcut să aud de la el că „romii ar trebui să aibă în Parlament o reprezentare cel puţin la fel ca maghiarii”

Câteva maxime:

„Oamenii nu trebuie să mai fie consumaţi de politică, aşa cum se întâmpla în epocile totalitare” (M. Neamţu)

„Societatea civilă a slăbit în ultimii ani în România. Asta e rău pentru toţi, inclusiv pentru partidele politice” (F. Ţurcanu)

„Este o facultate care a virat spre popular, spre creştin-democraţie” (T. Meleşcanu, despre Facultatea de Ştiinţe Politice)

_________________________________________________

Miercuri, după marţi a avut loc mitingul şi marşul de protest. Despre participare…teoreting vorbind.

, , , , ,

  1. #1 by semanticus on octombrie 29, 2010 - 10:32 am

    Tare maxima lui Turcanu: O tara fara sotzietate civila, carevasazica nu o are….

Lasă un comentariu