Când spaţiul universitar îşi dă duhul

Când am ales să fiu student al Facultăţii de Ştiinţe Politice (la Universitate, nu la SNSPA), am făcut-o din două considerente:

 1. voiam să înţeleg mecanismele funcţionării sistemelor politice în general şi a celui românesc în particular;
 2. era o facultate prestigioasă, cu profesori pe care îi apreciam, chiar un model la nivelul Universităţii Bucureşti;

________________________

Acum, după ce am absolvit această facultate (unde, în prezent, fac şi un Master) îmi este ruşine de ruşinea lor. Am avut întotdeauna credinţa (şi încă o am) că profesorii şi studenţii sunt cei care dau sens spaţiului universitar şi construiesc coloana vertebrală a „societăţii”.

Că mulţi profesori sunt înregimentaţi politic şi ocupă diferite funcţii politice/quasipolitice nu e ceva nou pentru facultatea noastră şi nici nu este o problemă atâta timp cât aceştia fac diferenţa dintre curs şi partid (îl apreciez enorm în acest sens, aşa cum am mai spus-o, pe Cristian Preda ). Că studenţii sunt şi ei membri de partid şi se implică politic (fie doar lipind afişe în campanie), iar nu-i ceva nou.

Atacurile, tatonările, taberele nu au lipsit niciodată. Şi mă refer la cele care au trecut pragul ideilor. Cum a spus-o Teodor Meleşcanu – de la orientările liberale, către cele populare şi, mai nou, creştin-democrate.

 

De ce ruşine de ruşinea lor?

 

Atunci când toţi studenţii, masteranzii, doctoranzii, profesorii, colaboratorii Facultăţii primesc e-mailuri cu conversaţiile private ale unor profesori (fie ele de dragoste sau deturnare de fonduri), cred că este ceva deosebit de grav şi toată demnitatea instituţiei este profanată (ca să nu mai vorbesc de demnitatea personală, profesională…a oamenilor). Iar acest lucru este cu atât mai grav atunci când la expeditor apare adresa unui magistrat la Curtea Constituţională şi membru al Comitetului pentru Drepturile Omului al ONU. Chiar şi din cauza unei erori tehnice (IT), aşa cum s-a invocat.

Se pare că povestea stenogramelor nu a putut ocoli acest spaţiu universitar. Este, pe de o parte, un atac la persoană şi, pe de altă parte, un atac politic (PDL dă în PNL). Părerea mea despre chestiunea în cauză:

 1. Este un joc ieftin, pretabil unor copii de gimnaziu, în niciun caz unor profesori universitari
 2. Nu cred în existenţa reală a conţinutului acelor e-mailuri
 3. Dacă totuşi, prin absurd, ele chiar au existat…e jalnic şi persoanele implicate trebuie să răspundă pentru consecinţele implicate (civil, instituţional, penal)
 4. Noua conducere a Facultăţii de Ştiinţe Politice trebuie să arate că doreşte o reformare serioasă. Şi trebuie să o facă.

 

Şi e puţin spus ruşine…

 

 

, , ,

 1. #1 by semanticus on Octombrie 29, 2010 - 10:55 am

  da, mare rusine

 2. #2 by Anka on Octombrie 29, 2010 - 11:59 am

  auci ….. doare !!!

 3. #3 by Adi Dobre on Octombrie 29, 2010 - 9:12 pm

  E trist cand tie – profesor – iti spun studentii sa dai dovada de maturitate. Cred ca cel mai usor incidentul trebuia ignorat. Probabil ca asta nu i-ar fi dat apa la moara d-nei Motoc sa „isi apere drepturile” pe forumuri (ma rog, emailuri). E ridicol sa crezi ca a fost o greseala. Iti insulta inligenta in cel mai barbar mod cu putinta

  • #4 by Bogdan Antohe on Octombrie 31, 2010 - 6:40 pm

   Adi, asta cu eroare am mai auzit-o în formula „eroare de tehnică legislativă”. Acum, eroare tehnică 🙂

   Eu nu resping ipoteza că poate fi trimis de altcineva, însă, chiar şi aşa, înseamnă o slăbiciune şi o serie de întrebări/justificări la nivel instituţional. Ştii tu, nebănuite sunt căile internetului.

 4. #5 by IRINA on Octombrie 29, 2010 - 11:50 pm

  Este si mai trist cand stii ca profesorii tai au furat si am fost promovati alte criterii. Continutul acestor emailuri este real. Se stie cum a plecat Alexandra Ionescu dupa Daniel Barbu la Jackson, ce s-a intamplat cu George Voicu, decan in acel timp.
  M-am intors la doctorat tarziu in aceasta facultate. Am fost in facultate in anii 99- 2001 ca si studenta. Mi-a fost rusine de Daniel Barbu si Alexandra Ionescu. Daniel Barbu ar trebui invitat la maturitate. I-a distrus viata Alexandrei Ionescu si distruge si faculatate,Imi este rusine ca mi-a fost profesor.
  Dupa ce am terminat facultatea am fost contactata de ei pentru OLAF, sa semnez niste cursuri pe care nu se facusem. Am spus nu.
  Intre timp, au uitat si Cristian Preda m-a ” salvat” sa intru la doctorat.
  Faculatea de Stiinte Politice si-a dat duhul cu Daniel Barbu. Si de Teodor Melescanu si-au batut joc sistematic pentru ca ii picau toti studentii la licenta.

 5. #6 by IRINA on Octombrie 30, 2010 - 12:01 am

  Cred ca ar fi fost mai bine ca si Cristian Preda sa nu demisioneze ca si decan.Nu stiu daca cei care au preluat conducerea sunt capabili de ceva. Din cate stiu de la Cristian Preda, el a fost obligat de Daniel Barbu sa demisioneze.
  Daniel Barbu spera ca Alexandra Ionescu sa devina decan. Intre timp nu a mai fost posibil. Toti profesorii facultatii cunosc relatia lor care dateaza decand Alexandra Ionescu era studenta si lucrau amandoi la Emil Constantinescu. Au avut mari probleme cu George Voicu, care a descoperit si el relatia si a mai semnat ordinele de deplasare ale Alexandrei Ionescu.
  Cristian Preda este admirabil dar cateodata are slabicuni pe care nu le inteleg. Le las o parte pe cele politice, ma refer la obedienta lui fata de Daniel Barbu.

  • #7 by Bogdan Antohe on Octombrie 31, 2010 - 6:52 pm

   Irina, cunosc şi eu o parte din cele relatate de tine.

   În ceea ce priveşte aversiunea ta faţă de Daniel Barbu/ Alexandra Ionescu, înţeleg că e la mijloc şi ceva „personal”. Eu am vrut doar să îmi exprim punctul de vedere vis-a-vis chestiunea care macină facultatea în momentul de faţă.

   Regret, dacă e să fiu subiectiv, demisia lui Cristian Preda. Am apreciat activitatea lui de „manager” al Facultăţii. Dar acord un vot de încredere şi actualei conduceri. Cred că există voinţă, însă mai există un factor cheie: solidaritatea corpului profesoral.

   • #8 by JURIST on Noiembrie 25, 2010 - 1:17 am

    Cred ca s-au pierdut orice repere etice. Nu am nimic personal nici cu Daniel Barbu, nici cu Alexandra Ionescu. Descriam numai ca am fost obligata sa semnez un fals si nu am facut-o. Vi se pare moral sa indemni un stundent sa semneze un fals.

    Intre timp constat ca Daniel Barbu si-a dat demisia din functia de sef de catedra. Cristian Preda continua sa-l laude dar marea majoritate a profesorilor din facultate nu-l mai doresc intre ei.

 6. #9 by Alexandru Marin on Octombrie 30, 2010 - 9:09 pm

  Dragă Bogdan,
  Stimaţi cititori ai acestui blog,
  Vă invit în noul meu cămin virtual: http://www.alexandrumarin.ro/

 7. #10 by Jalane on Octombrie 30, 2010 - 10:19 pm

  Sunt in mare de acord cu punctul tau de vedere, Bogdan, insa nu sunt de acord cu faptul ca ai facut aceste lucruri publice, fie si pe blogul personal. In locul tau, chiar avand un blog si fiind indignat(a) de situatie, as fi pastrat parerile pt mine, deoarece astfel ai putea face rau facultatii mai mult decat isi face ea si singura din interior. M-am bucurat pana acum sa vad ca desi fostii studenti au primit mailurile si unii dintre ei sunt jurnalisti in trusturi importante, niciunul nu a suflat o vorba in mod public, din respect pentru facultate si fostii sau actualii profesori. Acesta este singurul „articol” public pe care l-am gasit despre acest subiect.
  Inteleg faptul ca este libertatea fiecaruia sa scrie orice, insa macar in amintirea faptului ca ti-ai urmat studiile in aceasta facultate, cu bune si rele, poate era cazul sa nu scrii. Facultatea are si asa destule probleme interne ca sa mai apara ceva si in presa. Cred ca ar insemna distrugerea sa si nici eu si sper ca nici tu nu iti doresti asa ceva.

  • #11 by Bogdan Antohe on Octombrie 31, 2010 - 7:11 pm

   Jalane (nu ştiu dacă ne cunoaştem), situaţia stă în felul următor:

   1. Este un blog personal, pe care îmi exprim punctul de vedere atunci când există un astfel de punct de vedere.
   2. Mi-am făcut publice părerile pentru că nimic nu îmi poate îngrădi această libertate (cu atât mai mult cu cât la mijloc este o temă lansată deja public).
   3. Aş putea face rău facultăţii???? Regret să aud asta (cu atât mai mult dacă ai fost studentă la FSP). Eu tind să cred chiar contrariul: dacă studenţii nu ar fi aşa timoraţi şi ar exprima de fiecare dată punctul lor de vedere în relaţia instituţională profesori-studenţi-facultate, multe probleme s-ar rezolva şi/sau ar fi preîntâmpinate.

   Peste toate acestea:

   1. Poziţia mea a fost una relativ rezervată şi nu am postat nici măcar un cuvânt din conţinutul acelor e-mailuri înjositoare.
   2. Am avut o intervenţie care îndeamnă (şi o fac din nou) la reaşezarea lucrurilor şi reintrarea pe un făgaş normal. Nu îmi doresc „moartea acestei facultăţi”, dar dacă se va continua astfel mai bine să moară decât să nască…ciuperci.

   • #12 by Jalane on Noiembrie 1, 2010 - 2:15 am

    1. Stiu, am scris asta. 2. Stiu, am scris si asta. 3. Sunt de acord, dar de ce in mod public? De altfel, destui studenti au fost suficient de „curajosi” sa zicem ca sa isi exprime pozitia trimitand un mail intregii liste, deci si celor direct implicati. Daca doreai sa iti exprimi punctul de vedere legat de relatia profesori-studenti-facultate, de ce nu ai procedat la fel?

    1 bis: Am scris deja ca sunt in principiu de acord cu pozitia ta. Nu ai postat continutul mailurilor insa exista suficiente detalii daca nu in postul tau cel putin in comentarii…
    2 bis: De acord. Totusi reiterez faptul ca nu inteleg de ce pe blog, in mod public. Nu am nimic impotriva a ceea ce ai scris, ci doar cu faptul in sine de a fi scris aici. Sincer si eu sper sa se schimbe ceva in bine si cat de curand, pentru ca astfel nu se poate continua, e clar asta. Doar ca eu zic ca aceasta schimbare nu poate veni decat din interior si ca orice intruziune externa (de ex daca ar ajunge in presa) nu ar face decat rau, mai ales ca presa tabloidizeaza mult (cred ca stii la ce ma refer). Nu stiu, este parerea mea.

    • #13 by Bogdan Antohe on Noiembrie 4, 2010 - 8:33 am

     3: pentru că nu voiam să fie un alt „e-mail” de manevră; pentru că în felul acesta nu am mai dat prilej „dezbaterii” să continue în acel spaţiu; pentru că pur şi simplu nu voiam să mai citesc un răspuns (sau mai multe) dinainte ştiute; şi nu în ultimul rând pentru că trebuie să ne obişnuim cu ideea existenţei căilor şi miloacelor altermative de exprimare

     1bis: sunt de acord cu tine; dar mie îmi demonstrează ceva conţinutul acelor comentarii: că e groasă treaba.

     2bis: am crezut şi eu timp de 4 ani că schimbarea trebuie să vină din interior; puţin (puţin de tot, încă mai cred asta); Corpul profesoral demonstrează însă contrariul…

 8. #14 by George Hari Popescu on Noiembrie 1, 2010 - 11:55 am

  A, deci concursurile de acordat porecle profesorilor de la FJSC sunt mici copii: http://www.cyberculture.ro/blog/2007/01/17/ura-se-invata-in-facultate/ .

 9. #16 by amontagnard on Noiembrie 3, 2010 - 5:15 pm

  Tinere, ceea ce s-a intamplat este intr-adevar o mare marsavie. Viata privata a unei persoane nu trebuie sa reprezinte interesul nimanui. Fiecare este stapan pe viata sa si oricat de nedrept a fost pe plan profesional sau oricat de multe greseli ar fi facut vis-a-vis de alte persoane, nu trebuie sa-i fie atacata intimitatea. Exista alte metode de a face dreptate.
  Tot la fel vina celor intamplate apartine unei singure persoane care si-a asumat acest gest. Este pacat sa implicati conducerea sau pe altcineva….cred ca, in prezent aveti onoarea si norocul sa fiti „ghidati” de niste oameni care isi doresc ca lucrurile sa evolueze corect, normal, performant…
  Sper ca generatiile care vor urma sa nu mai fie dezamagite…..

 10. #17 by Bogdan Antohe on Noiembrie 4, 2010 - 9:01 am

  „Tot la fel vina celor intamplate apartine unei singure persoane care si-a asumat acest gest.”

  Complet de acord.

  În ceea ce priveşte conducerea facultăţii o spun încă o dată: trebuie să fie foarte fermă şi, chiar dacă va fi nevoită să ia nişte decizii dure, să le ia. În rest, tot respectul pentru „ghidaj”.

  Şi da, rămâne speranţa ca viitoarele generaţii să nu mai fie (atât) de dezamăgite.

 11. #18 by Henry David T. on Septembrie 21, 2011 - 12:19 am

  @Irina („delafostastudenta”): „Se stie”, „toti stiu”, „X si Y au fost, au facut, eu am fost de fata si stiu”: CE se stie si, mai ales CINE stie aceste lucruri? Ce dovezi se aduc? Sub acoperirea anonimatului oricine poate acuza. Fara niciun fel de problema. Ma prevalez si eu, din ratiuni absolut evidente, de acest avantaj intrinsec lumii virtuale si aduc ca argument in favoarea afirmatiilor mele varsta si statutul de fost student al FSP.
  1. Nu stapaniti, sub nicio forma, limba romana. Daca tot asa v-ati redactat proiectul de teza, nu ma mira ca ati fost respinsa. De altfel, ma mira ca ati terminat liceul…
  2. Scriitura, ineptia, pana si ordinea in care veniti cu acuzatiile la adresa profesorilor Barbu si Ionescu seamana, pana la indistinctie, cu mailurile trimise de acea trista demnitara, care mai are si un titlu de profesor. In pofida multelor sale functii, oricine o aude vorbind se intreaba, in mod legitim, daca nu este vorba de o gluma nespus de proasta. Nu stiu daca, cand, cat, unde, de la cine, pentru cine si de catre cine s-a furat. Insa i-am auzit vorbind in public pe cei doi profesori. Or, fiind un individ umblat prin lume si inzestrat cu mult bun simt (in al carui sprijin vin multe, foarte multe lecturi), pot afirma ca nu judecatoarea de la CC este credibila.
  3. Ignorati, suveran (precum acea persoana care se amuza trimitand mailuri), princiile fondatoare ale statului de drept. Oricine este nevinovat, pana la proba contrarie. Sigur, este o observatie pentru care judecatorii CC il detesta pe prof. Barbu aceea ca in Romania functioneaza, inca, principiul totalitar conform caruia esti vinovat pana cand reusesti sa demonstrzi contrariul. Si totusi…

  Este trist si rusinos ceea ce se intampla intr-o facultate care avea toate sansele sa devina un model in peisajul academic romanesc (si nu numai). Este trist ca profesori de stiinte politice, care promoveaza liberalismul si drepturile omului (nu numai in teorie!) ajung sa se serveasca de practicile cele mai abjecte pentru diminua profesional si moral pe colegii lor. Este trist deoarece bunul simt elementar iti spune ca daca ar fi existat DOVEZI, noua conducere a fsp s-ar fi prevalat de ele pentru a clarifica posibilele probleme in fata unui tribunal. Ma indoiesc ca un judecator (fie el promovat in functie pe criterii strict politice) ar putea ignora aceasta evidenta. S-a recurs si se recurge, in public, la metode alternative, a caror finalitate este, repet, diminuarea morala si torura psihologica. Or, atunci cand ura devine atat de nestapanita incat te face sa ignori, mai rau, sa negi demnitatea umana a unei persoane totalitarismul nu este departe.

 1. Strangers on the Net » Facultatea de Ştiinţe Politice îşi spală rufele în public

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s