Varză încăpăţânată cu scăriţă şi picior de porc

Acum, că a trecut 1 decembrie şi nebunia ceaunelor cu fasole cu ciolan şi a îndestulării neamului românesc prin mâncare tradiţională, hai să vă fac poftă (ştiu, e post – dar îmi asum păcatul) cu o delicatese de sezon: varză încăpăţânată cu scăriţă afumată şi picior de porc, dreasă cu smântână grasă.

Modul de preparare nu-i deloc greu, dar trebuie să rezervi măcar 3-4 ore pentru ea, la care se adaugă ospăţul de o oră. Varza tare de toamnă conferă atributul de „încăpăţânată” – trebuie să o tai cât mai mărunt şi să o strângi bine de gât, prin frământare cu sare. Picioarele de porc îi dau un gust aparte – de rasol sau piftie/răcitură. Morcovul, ceapa şi sosul de roşii nu trebuie să lipsească. Când e fiartă bine varza, se scaldă în ea smântâna şi o mai laşi câteva minute la foc moale, timp în care pui de-o mămăliguţă.

Sigur că tu te saturi numai cu mirosul, în timp ce o pregăteşti şi ospăţul devine bucuria de a-ţi fi apreciată creaţia de către ceilalţi (bine, eu am şi mâncat o porţie dublă):

În tuciul în care ai făcut mămăliguţa pui lapte la fiert şi îţi iese o răzătură bună pe fundul lui. Sau faci un vin fiert cu scorţişoară şi coajă de mandarine pe care îl bei în aşteptarea desertului, după ce ai mâncat tot din farfurie.

Un desert potrivit la această masă este Prăjitura cu magiun de prune şi bezea. Aici reţeta nu îmi mai aparţine. Eu doar le-am supervizat pe Oana şi Ancuţa 🙂

Să aveţi pofte!

, , , ,

  1. Tweets that mention Varză încăpăţânată cu scăriţă şi picior de porc « Bogdan Antohe -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s