Creştin democraţia salvează România

Cel puţin aşa îşi doresc unii. Destul de mulţi, se pare (dar poate că e numai o impresie şi o chestiune de val).

La invitaţia unuia dintre membrii fondatori ai Fundaţiei Creştin Democrate (care îmi este şi profesor şi căruia îi mulţumesc pentru invitaţie), am luat parte la marele eveniment de la Ateneu din seara lui 13 octombrie. Formulat în termeni simpli, cu subiect, predicat şi alte părţi: Teodor Baconschi şi-a lansat proaspăt înfiinţata Fundaţie Creştin Democrată.

Am fost surprins în primul rând de câtă lume din PDL a putut veni: Vasile Blaga, Elena Udrea, Adriean Videanu, Sever Voinescu, Sorina Plăcintă, Roberta Anăstase, Valeriu Stoica, Alexandru Paleologu, Sulfina Barbu. Asta se traduce printr-o susţinere care trebuie bine observată. Despre participanţii la eveniment, Theodor Baconschi  a zis următoarele:

aici s-a reunit o bună parte din elita ţării noastre

Mă tem că această replică este una periculoasă, dacă aşa vor pleca la drum. Udrea, Videanu, Plăcintă…o elită. Da, e drept au fost acolo şi oameni preţioşi, dar nu ei vor face jocurile ci…acea elită. Doamne ce sadic poate să sune: elită.

O fundaţie, îmi place mie să spun, este o binecuvântare în plus pentru societatea civilă. Din păcate în România, chestiunea este puţin diferită. Noi, cei care am trecut prin sectorul neguvernamental (şi nu numai noi) ştim prea bine la ce serveşte adesea un ONG (fie el asociaţie sau fundaţie). Am auzit deja numeroase păreri sau puncte de vedere cu privire la această viitoare platformă creştin democrată.

Unii o văd ca pe o modalitate de regenerare a PDL-ului (explicaţie raţională, având în vedere că acest partid este bătut greu de soartă). Şi aşa să ia naştere un candidat fezabil la viitoarele alegeri prezidenţiale. Alţii consideră că este un nou început pentru o maşină de spălat bani. Cei mai mulţi se gândesc: uite domle, ţara arde şi ăştia vor fundaţii.

Poate că toţi au dreptate în felul lor. Eu insist doar pe următoarea idee: trebuie să creăm noi pârghii ale implicării; trebuie să încetăm să mai fim aşa pasivi; trebuie să încercăm să privim în ansamblu şi în perspectivă. Statul în particular şi societatea în general sunt…bolnave. Şi dacă nu se acţionează într-un fel, s-ar putea să fie prea târziu.

DA, domnule Baconschi, „există milioane de concetăţeni care se trezesc devreme şi se culcă târziu” – pentru că numai aşa pot supravieţui. Dar, în general, aceştia nu cred că vor să mai ştie ceva şi despre implicarea civică. Să nu mai vorbim de cea politică.

DA, creştin democraţia ar putea fi o soluţie la actuala criză; dar nu cu Udrea, Videanu &co. Pentru că aşa nu creştin democraţia ar mai salva România, ci…criogenia.

______________________________________________________________________________

Una peste alta, am avut aseară impresia că asist la o campanie de rebranding politic. Vechiul PDL se schimbă la faţă în ajun de Sfânta Parascheva şi purcede pe calea crucii, a credinţei în valorile tradiţionale şi creştine. Am înţeles că ar fi trebuit să ajungă şi Traian Băsescu. Mai bine că nu a venit. Parcă îl vedeam în rol de Moise, despicând Marea Portocalie în două: „portocalii pur sânge” şi „portocalii creştinizaţi”.

P.S.: Site-ul platformă este www.fc-d.ro şi nu www.fcd.ro (un site neoficial al clubului de fotbal FC DINAMO).

Voi urmări activitatea acestei fundaţii. Sunt foarte curios să văd ce se va întâmpla în planul acţiunii propriu-zise.

 

, , ,

 1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • Sfatul meu pentru noi

  Forget the Land of Choice
  Exit the Carpathian Garden
  Get on your bike
  See ROMANIA

 • Rătăcesc pe Twitter

  Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.