Mobilitate cu forţa, la Prefectură, în Brăila

Mai jos, redau un comentariu postat de Emi din Brăila pe blogul unui deputat din România care a avut bunăvoinţa de a anunţa existenţa unei plimbări pe două roţi în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii:

In Braila, doua clase a opta (intr-una invata si fiul meu si de aceea stiu) au fost “manate” sub amenintarea scaderii notei la purtare la Prefectura, unde s-a discutat timp de o ora pe tema “Ziua fara masina in orasul meu”. La intoarcerea acasa, intrebandu-l pe “domnul elev de 14 ani” care ii sunt impresiile, am primit un raspuns evaziv: “Acum stiu de ce dorm politicienii la sedinte, au niste fotolii foarte confortabile…” Si pentru ca si-a pus telefonul la incarcat, mi-am dat seama ca a ascultat muzica si ca habar nu are ce s-a discutat. Deja acesti copii stiu sa pareze incercarile guvernantilor de a-i obliga sa faca ceva, acestia ii pot obliga sa fie prezenti intr-un loc dar nu-i pot obliga sa asculte ce nu-i intereseaza.

Am contactat-o pe Emi (doamna Emilia Popeanu), care a răspuns prompt e-mailului trimis, confirmând încă o dată cele menţionate mai sus. Ceea ce s-a întâmplat la Brăila dovedeşte care este atitudinea autorităţilor din România vis-a-vis de iniţiativa la nivel european – Săptămâna mobilităţii:

Luni, 20.09.2010, ora 18, am avut sedinta cu parintii si doamna diriginta, profesor de fizica Iconaru, ne-a rugat jenata, sa le dam voie copiilor sa mearga miercuri 21.09.2010 (cred că e vorba de 22) ora 9 la Prefectura unde li se va vorbi despre „ziua fara masini in orasul meu” (recunosc ca nu stiu exact ce fel de expunere a fost). Doamna Iconaru este diriginte la a opta D, ne-a precizat ca vor merge dirigintii impreuna cu copiii (doua clase a opta, C si D), ca se intalnesc la scoala la 8.30 si merg organizat, ca dureaza expunerea o ora, dupa care se vor intoarce la scoala si vor fi liberi sa vina acasa.

 Activitatea facea parte din activitatile extrascolare obligatorii si absenta urma sa fie penalizata cu scaderea notei la purtare (miercuri seara, baiatul meu mi-a spus ca amenintarea cu scaderea notei la purtare era partiala, numai pentru aceasta absenta nu s-ar fi scazut nota dar la prima abatere se tinea cont si de aceasta absenta). Cu jena in glas, doamna diriginta ne-a asigurat ca va vorbi cu domnii profesori sa fie mai intelegatori cu elevii miercuri, pentru ca nu mai au timp de invatat si ca spera ca in acest an scolar sa nu mai fie deranjati copiii in timpul saptamanii, pentru ca sunt in clasa a opta si au alte prioritati.

Am reusit sa mai aflu miercuri seara de pe blogul baiatului meu ca le-a vorbit domnul primar Simionescu, intr-o sala cu fotolii comode.

Mama elevului dus cu arcanu la Prefectură s-a arătat nemulţumită faţă de această practică, total neproductivă şi nepotrivită pentru nişte copii care chiar nu sunt ultimii proşti sau ultimii „manevrabili” din ţara asta:

Eu nu am nimic impotriva activitatilor extrascolare, mi s-a parut ciudata metoda comunista de a-i duce pe copiii fortat la Prefectura. Daca se facea o publicitate atractiva si actiunea avea loc intr-o dupa-amiaza din week-end, eu cred ca domnul Primar putea aduna pe faleza mult mai multe persoane, de diferite varste (puteau fi atrasi si elevii de subiect daca se punea accent pe mijloacele de deplasare alternativa ca bicicleta, rolele, etc.).

Pur si simplu s-a facut ceva din obligatie, prost pregatit si care nu si-a atins scopul. In plus, in Braila, eu nu stiu sa existe nici macar o pista pentru biciclete. Rolerii si biciclistii minori se joaca doar in parc, pe faleza sau pe aleile ferite.

Aveti dreptate, „saptamana europeana a mobilitatii” este un subiect serios si interesant, care a fost tratat superficial si a trecut aproape neobservat.

Fapta cu pricina a avut loc la Şcoala Alexandru Ioan Cuza din Brăila, despre care doamna Emilia Popeanu a spus următoarele:

nu am ce reprosa scolii Alexandru Ioan Cuza din Braila, atat colectivul de profesori cat si domnul director fiind profesionisti desavarsiti si dedicati. In plus, se vede ca scoala este condusa de un manager priceput deoarece in ciuda spatiului foarte mic, este atent ingrijita si foarte bine impartita.

Ar fi interesant de văzut care este poziţia oficialilor celor două instituţii din Brăila – Prefectura şi Primăria. Este o invitaţie decentă adresată domnului  Prefect, Dumitru Popa şi domnului Primar, Aurel Gabriel Simionescu – să trimită o notă/comunicat – dar nu de ăla searbăd şi scris în sictir de o secretară, după şablonul din sertar. Cred că aceştia ar trebui să ofere o explicaţie pentru activitatea pe care au întreprins-o în scopul promovării zilei fără maşini.

Îmi permit să fac şi o recomandare: încercaţi să înţelegeţi, voi, domnilor care sunteţi în fruntea instituţiilor publice (atât la nivel central, cât mai ales local) – că nu mai suntem în anii ’90 şi chiar trebuie să construim ceva; Săptămâna Europeană a Mobilităţii nu este un prilej de a celebra (că noi nu avem ce), ci de a întreprinde nişte acţiuni concrete, punctuale şi la obiect. Şi nu cu elevi care sunt duşi cu forţa la Prefectură.

, , ,

 1. #1 by Anka on Septembrie 27, 2010 - 10:19 am

  D-aia unii ca mine devin din ce in ce mai °optimisti° privind tot ce se deruleaza si se intentioneaza a se derula pe plaiuri mai mult sau mai putin mioritice …. Perioada de optimism incurabil s-a blocat, la foarte multi, dupa 20 de ani. Nu e vorba de mine, la mine a murit din 1994!

  • #2 by Bogdan Antohe on Septembrie 27, 2010 - 8:40 pm

   Aşa…şi ce propui să facem? Să dăm foc şi la puţinul care a mai rămas? Să curăţăm ţara de pe faţa pământului?

   Sunt multe care merg strâmb, prost de-a binelea, dar se vor schimba cu puţin noroc şi multă muncă 🙂

 2. #3 by Emi on Septembrie 28, 2010 - 12:24 pm

  Bunica (vadana) si mama cand avea 7 ani, au fost aduse cu DO din Banat la Mazareni (judet Braila). Mama a reusit sa faca o scoala profesionala dar a citit tot ce a prins si sfatul pe care il primeam cand plecam de acasa era: „Priveste in jur si cu mintea ta, alege sa faci ce fac oamenii cu multa carte si cu bun simt. Ii vei recunoaste ca sunt discreti, politicosi si nu-i deranjeaza pe cei din jurul lor”.
  Nu toti oamenii primesc sfaturi bune in copilarie si de aceea trebuie sa ajungem cumva la inima si la constiinta lor pe alte cai. Poate campania de blamare sa traga un semnal de alarma dar cred ca si lupta continua in ciuda esecurilor are valoarea ei. Vorba dumneavoastra domnule Bogdan Antohe, ne vom revedea la anul si sigur va fi mai bine.

 3. #4 by George Hari Popescu on Septembrie 28, 2010 - 1:53 pm

  Mai bine obligat decît poluat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s