De unde se împute peştele?

Era parcă o vorbă: că peştele de la cap se împute. Am cumpărat şi noi peşte weekendul trecut (proaspăt, vezi doamne), dar s-a dovedit a fi o alegerea proastă. Unde nu ştii sau ştii doar parţial, mai bine nu te bagi. Oricum, am învăţat din aceasta greşeală (a noastră, nu a vânzătoarei şi/sau a patronului care printre peşte bun, mai strecoară şi de acela vechi) cum trebuie să aleg peştele. Data viitoare, garantat nu voi mai lua peşte stricat.

Ei bine, cred că „maxima” de mai sus se aplică foarte bine şi în ceea ce priveşte sistemul educaţiei naţionale din România. De la peştii mici (şcoala generală), până la răpitori (studii universitare, postuniversitare) şi până la pescari (în frunte cu pescarul şef, care face legile în ţara asta – ministrul). Sistemul permite lipitorilor să sugă sângele dinăutrul lui – pe principiul „ia să mă fac profesor, măcar iau acolo un bănuţ.” Aşa se ajunge la starea de parazitare şi se aplică variabila independentă: „ei se fac că ne plătesc şi noi ne facem că muncim”.

Au fost nenumărate cazuri în timpul facultăţii, când am sesizat acest aspect. Nu mai departe de unul cu care m-am confruntat în ultimele 4 luni. Nu spun mai multe, pentru că vorba aia – nu am 3 dovezi. Doar atât: „Oricum am ridicat nota finală pentru mulţi dintre dumneavoastră”.

Vă mulţumim pentru ridicarea notelor. Dar nu asta contează. Ar fi fost mai importantă ridicarea standardului, a nivelului cursului şi a bunului simţ didactic. Pentru că vorba aia, peştele de la cap se împute.

, ,

 1. #1 by George Hari Popescu on Iunie 9, 2010 - 9:28 am

  Ce bine m-ai surprins! Eu exact asta fac: mă fac că muncesc. Evident, şi statul îmi scade salariul, dar e dreptul lui!

  Nu se vede nici un rezultat al activităţilor mele şi eu pun note mici ca să pară că am ridicat standardele.

  • #2 by Bogdan Antohe on Iunie 9, 2010 - 12:50 pm

   George, tu dai note mici. Ai un anume stil, eşti un prof care ativează ceva la clasă. Chiar dacă mulţi studenţi se uită ca la feluri străine.

   Este dreptul tău să te faci că munceşti. Atâta timp cât „primeşti” respectul pe care îl primeşti din partea statului.

   Părerea mea este că ar fi bine să iei în serios păcăleala aceea de 1 aprilie.

 2. #3 by anka on Iunie 9, 2010 - 10:50 am

  Uite eu iti mai dau un exemplu „izvorat” din cea mai noua experienta studenteasca: una din probele NOTATE din subiectele de EXAMEN SESIUNE VARA (!!) a fost scrierea a 10 cuvinte LA DICTARE!!!! Cuvinte precum: Istanbul, intrucatva, ceea ce si altele, nu mi le amintesc.
  Pe langa uimirea mea de student boboc, vine intrebarea piramidala:
  1. cum trec analfabetii de admiterea intr-o astfel de facultate?
  2. cum ajuns analfabetii pana in anul 2 sau 3, dupa cum am aflat de la un alt profesor, care cauta un anume elev pentru a avea o discutie „barbateasc[” cu el, prin care sa ii recomande sa se retraga singurel din facultate…..
  3. Oare ce concluzie putem trage de aici? Sistemul nu e cumva „pe invers”? Nu era mai eficient inainte, cand nu se permitea trecerea in anul urmator, daca aveai restante? Asa …. ajungi in anul 3 cu restante din anul I? Cat de cool suna chestia asta? Si te tarasti cu statutul de student toata viata, daca asa vor muschii tai, sau cum?
  4. Tu ai pus problema mediului universitar. Parerea mea este ca oamenii ajung deja formati la facultate. Eu nu pot concepe ca un student poate fi pus in fata unei probe de dictare in limba materna …. Profesorul are dreptate pe de o parte, dar de ce nu face el aceste exercitii de dictare pe parcursul anului? Asa … ti le da pe foaia de examen ca sa ce? Sa iti demonstreze cu propriul tau pix cat de analfabet esti si sa se simta el bine? Sincer, nu inteleg logica exercitiului in sine.
  5. Deci vis-a-vis de peste, mirosuri si alte inversari de piramida, eu as pleca de la gradinita.

  Mi-aduc aminte ca prin anii 95-96 puteau intra in sistemul de invatamant persoane care stiau ceva, nu care ar fi facut ceva studii de pedagogie sau studii superioare macar. Era pelurie de cadre didactice, sa luam un exemplu: se infiintasera niste clase Waldorf in niste licee din Bucuresti, dar lipseau cu desavarsire profesorii de limba germana. Ca urmare, parintii clasei respective puneau cate un leu si plateau pe cineva care stia germana, sa vina sa le predea elevilor, in afara sistemului, dar in incinta, in infrastructura sistemului ….. hei-rup! Cum sa infiintezi tu frate clasa Waldorf, cand nu ai profesori pregatiti pe sistemul respectiv???? Desigur ca aici e chestia cu capul pestelui, ca de acolo venea permisiunea …

  Si multe alte chestii care au condus inevitabil la ceea ce exista acum „pe piata studentilor si a profesorilor” …. nu tin partea nimanui, nu sunt impotriva nimanui in mod special. Tu ai facut scoala „pe-afara”, eu la fel, poate d-aia ne batem capul.
  Ahoi si …. „tot inainte”!

 3. #4 by Bogdan Antohe on Iunie 9, 2010 - 1:21 pm

  Anka, eu nu pot să compar ce este acum cu ce a fost înainte. 1: Pt că nu am trăit acele vremuri (ştiu – am citit despre ele sau mi s-a povestit) şi 2: pt că nu sunt adeptul comparativismului.

  Ceea ce spuneai – cu dictarea este de-a dreptul absurd (cred că e vorba doar despre dorinţa respectivului prof să arate că studenţii sunt proşti…şi vezi doamne unde am ajuns). Au fost şi la noi astfel de cazuri. Unul dintre ei le-a spus studenţilor că sunt toţi la un loc mai proşti decât Becali.

  Sigur ca e vorba de un sistem aici şi că totul porneşte de la grădiniţă sau de la cămin. Sau chiar din familie. Eu nu aş pune piramida nici invers, ci pe o latură – aşa câş.

  Când m-am întors înapoi în ţară am avut mereu tendinţa de a spune – dincolo era altfel. La noi de ce nu se poate oare? Dar am renunţat la comparativism.

 4. #5 by Dan Patrascu on Iunie 9, 2010 - 3:22 pm

  Vara trecuta am avut si eu ocazia sa vad cum decrug lucrurile in cazul unei facultati din Romania, particpand ca spectator la prezentarile de proiect pe care le sustineau studentii la arhitectura. Am ramas uitmit de modul profesorilor de a evalua. Practic nu a existat un criteriu clar. Profesorii dadeau notele in functie de preferinte si in functie de notele din timpul ultimului an. Am ramas uimit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s