DN1 (de) pe 2 roti

Gura presei le toaca weekend de weekend despre DN1 – drumul nostru national care leaga buricul tarii de inima ei. Spre si dinspre Valea Prahovei. Aglomeratia de duminica, gaurile din asfalt sau accidentele sunt teme majore ale „dezbaterii”. Am avut ocazia de a simti turatiile si viteza deplasatorilor pe cel putin 4 roti pe DN1 dintr-o postura pe cat de inedita pentru soferi, pe atat de normala pentru mine: de pe bicla.

Mi-am luat ca reper intalnirea grupului BIG Romania din Pasul Bran, de duminica, 21 martie. Am pornit vineri, in jurul pranzului la drumul lung, fix pe acest drum. Pentru ca a fost prima ieseala de genul asta mi-am propus sa fac absolut totul din si cu placere. Astfel am ajuns numai pana la Campina. Din urmatoarele 2 motive:

 • conditia fizica si bicla nu au putut duce mai mult;
 • Claudiu m-a anuntat ca s-a imbolnavit rau si s-a intors din drum.

De asemenea, tentatia unei noi zile la munte m-a facut sa scap de uriasa febra musculara de vineri seara, sa ma odihnesc o zi si duminica sa scot picioarele de la pedale si sa le asez pe schiuri (de data asta am probat, cu grupul vesel si cu Clapi, partia Clabucet din Predeal).

Insir mai jos cateva imagini din frumoasa experienta pe 2 roti, „detalii tehnice” si sfaturi utile biciclistilor amatori care vor dori sa pedaleze pe drumurile patriei.

Distanta parcursa: 87,77 km. Timpul cursei: 6h 17′ 27″. Viteza maxima: 38,7 km/h. Viteza medie: aprox. 14 km/h. Apa consumata: 4 litri. Kilograme pierdute: aproape 2.

Cateva sfaturi:

 • in primul rand sa fiti echipati corespunzator (atat voi, cat si bicla) – sa nu va lipseasca luminile (fata, spate + banda reflectorizanta), o camera de rezerva (va fi extrem de utila in caz de pana), chei si cheite, casca de protectie (chiar daca nu picati, ea va fi utila, atenuand impactul cu diferitele obiecte aruncate de homo pasagerus sau homo soferus);
 • mergeti prudent; respectati-i macar voi pe ceilalti implicati in trafic;
 • incercati sa va determinati o viteza medie;
 • la popasuri, faceti exercitii prin care sa „decongestionati” muschii;
 • fiti atenti la caini; in general se sperie la claxon;
 • adaptati, pe cat posibil, bicicleta la conditiile de drum (eu am un MB ; am tras greu pe unele portiuni de drum; a crescut timpul cursei si, implicit, s-a diminuat viteza medie);
 • o bicicleta greoaie este mai stabila (in special atunci cand trec pe langa tine tiruri cu 130km/h);
 • ideal este sa pedalati in grup (de la 2 in sus); cand mergi singur este destul de plictisitor;
 • daca nu aveti experienta, stabiliti o limita de maxim 80 km/zi; aceasta poate urca pana la 100-120 km.
Anunțuri

, , ,

 1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s