Bicicleta publicitara, manerul politic portocaliu si biserica rosie

In plina campanie electorala (pentru turul II al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009) m-am nimerit prin Cluj. Mai exact, am petrecut ziua de 1 decembrie acolo (fiind un bun prilej sa imi revad sora si doi buni prieteni).

Sunt multe aspecte ale vietii sociale si culturale clujene care, pentru un locuitor al Bucurestiului spre exemplu, vor parea la momentul intrarii in contact cu acestea… absolut inedite in peisajul romanesc. Si asa este. Scopul acestei postari nu este insa exaltarea acelor aspecte, ci evidentierea a 2 modalitati (poate banale) de „sensibilizare” a ochiului si mintii cetateanului care locuiesti in frumosul Cluj.

Bicicleta publicitara. In mijlocul orasului, legata de un stalp o bicicleta. Un magazin pentru copii isi facea reclama pe o pancarta bine legata de respectiva bicicleta (ca si cum ar fi fost parte din ea) :). Magazinul Patuturibebe are si un site web unde puteti gasi … patuturi si diferite accesorii pentru cei mici. O recomandare pentru posesorii magazinului: bagati la vanzare si biciclete, triciclete, trotinete etc.

Manerul politic portocaliu. Nu e in mijlocul orasului, ci peste tot prin oras: l-am regasit in toate mijloacele de transport ale RATUC-ului cu care am mers in cele 3 zile cat am stat in Cluj. E vorba despre clasicele manere de care, la inghesuiala (si la stilul de a conduce al soferilor), ai face bine sa te tii. Doar ca atunci, clasicele manere s-au transformat in unele moderne, frumos colorate…in portocaliu. Inscriptionat urmatorul mesaj: „Sprijina-te pe Basescu”. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca aceleasi manere erau ale PNL sau PSD. Se mai tineau oamenii? 🙂

Biserica rosie. [Da, biserica rosie, nu biserica neagra, nici crucea rosie] Si pentru a nu lasa semne de suspiciune ca as fi afiliat vreunui partid, oarecare, zic acuma si de PSD 🙂 Daca peste manerul politic portocaliu sa zicem ca as trece cu vederea, totusi, deja cunoscuta imixtiune a politicului in treburile bisericesti (sau invers), nu o voi putea accepta. Tot in acele zile, la Cluj, in fata unei frumoase bisericute de la bulevard trupele PSD imparteau brosuri credinciosilor care ieseau de la slujba. Cel putin cadrul era cat de cat in limitele „bunului simt”, nu ca la Onesti (pe plaiurile mioritice) unde la anumite predici pasii iti sunt ghidati sa votezi cu cin’ te duce capu (capu bisericii vreau sa spun).

Anunțuri

, , , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s