Votul obligatoriu in Romania

Astazi am avut parte de un curs cu adevarat interesant la Masterul pe care il urmez la Facultatea de Stiinte Politice. Stiu ca multi dintre cei care au absolvit aceasta facultate (sau inca studiaza aici)  nu gasesc mare esenta in cursurile care se tin. Motivele sunt diverse si nu le expun aici.

La cursul din aceasta seara (Democratie si guvernare) am avut parte de o dezbatere pe tema introducerii votului obligatoriu in Romania. Am fost PENTRU, aducand ca argument scaderea ratei de participare de la un scrutin la altul si pericolul unei lipse din ce in ce mai mari de reprezentativitate a celor alesi. In mod direct, ar rezulta de aici si diminuarea posibilitatii fraudarii alegerilor. Desigur, realisti fiind, ar lua ceva timp pana cand am putea vorbi despre o participare de peste 70% (sa zicem). Acest lucru ar fi posibil in tarile unde exista o traditie democratica indelungata si acolo unde sistemul politic in complexitatea sa ar permite punerea lui in aplicarea.

Este Romania cu adevarat pregatita pentru asta? Este fezabil si dezirabil din punct de vedere politic-administrativ si social sa se introduca votul obligatoriu? Sunt doar doua intrebari care ma fac sa gandesc mai bine aceasta chestiune dupa mini-dezbaterea din aceasta seara. Pe langa acestea, retin si expun urmatoarea concluzie: nu e de vina electoratul pentru incompetenta partidelor politice si a candidatilor ca nu pot mobiliza mai multe persoane sa vina la vot.

Cred ca ar fi interesant sa vedem cum ar evolua aceasta dezbatere in mediul online, in masura in care ilustrele capete politice o aduc in discutie numai atunci cand exista o miza electorala. Ar putea fi o tema interesanta lansata pe blogurile politicienilor, spre exemplu (care sunt lasate in paragina intre sfarsitul unei campanii electorale si inceputul alteia).

Asta pentru a nu ajunge in 2014, o data cu alegerile prezidentiale sa ni se bage pe gat si un referendum in care sa fim intrebati:

Sunteti de acord cu initiativa Presedintelui Romaniei de a introduce votul obligatoriu?


, , , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s